Tillbaka till bloggen
Blog

Frågor och svar från Supermoms om Neato Robotics

En mammas pojke (eller flicka) kan ibland ha en negativ innebörd. Men varför? Var skulle vi vara utan mammor? Fysiskt och känslomässigt skulle vi inte vara där vi är idag. Det är viktigt att visa tacksamhet och uppskattning för allt från våra biologiska mödrar till våra mormödrar och alla andra moderspersoner i våra liv.

Att vara förälder kan betraktas som ett heltidsjobb, och vi vill veta lite mer om hur några otroliga kvinnor har i princip två heltidsjobb. Vi satte oss ner med Alisha Terry, Head of Channel Marketing & Ecommerce och Joyce Robertson, HR Recruiting Coordinator, två anställda på Neato Robotics, för att få veta lite mer om hur de med lätthet jonglerar med sina arbetsuppgifter som mamma och arbetsgivare.

Vad är det bästa med att vara mamma?

Alisha: Jag älskar att få mina barn att skratta och le. Det ger mig en ursäkt för att vara extra fånig! Att finnas där för dem och se dem växa och utvecklas till sina små personligheter får mig också att skratta. Den rena glädjen i deras ansikten gör dagarna så mycket roligare!

Joyce: Att veta att jag har skapat anständiga människor som respekterar sig själva, sina syskon, sin familj och de människor de möter gör mig stolt.

Berätta lite om dina barn.

A: Jag har två döttrar med 20 månaders mellanrum, vilket innebär att det aldrig är en tråkig stund i Terry-hushållet. Min 2,5 år gamla Maika älskar att ta reda på hur mekaniska saker fungerar och är en riktig toker. Jag tror att hon kan bli en framtida mekanisk ingenjör en dag, precis som sin pappa (ingen press dock)! Min 9 månader gamla Kestrel har precis börjat krypa och avgudar sin storasyster. Jag ser fram emot att se hur syskondynamiken utvecklas när Kes börjar haka på Maika!

J: Alla mina barn är vuxna i åldrarna 29-23 år. De har alla olika saker som får mig att skratta. Jag har fyra barn, tre som är här på jorden med mig, och min äldsta som endast blev tre år gammal. Jag har tre söner och en dotter. De älskar att reta mig, särskilt om de vet att jag kommer att bli irriterad, men de gör det med kärlek, bara för att skratta. De är alla starka, beslutsamma och självständiga.

Vilka råd har du fått som mamma för att balansera arbete och hemliv?

A: Det har tyvärr inte funnits så många råd om hur man balanserar arbete och hemliv. Jag tror att man förväntar sig att mammor ska få allting gjort på något sätt. Det är verkligen en logistisk utmaning varje dag från det att de vaknar till det att de somnar, med hämtnings- och lämningstider för barnomsorgen, arbetsmöten, läkarbesök och allt däremellan! Det råd jag får mest om kring att vara mamma är att bara njuta av stunderna; de växer upp så fort och den främsta ångern i livet är att arbeta för hårt för att inte njuta av dessa stunder.

J: Personligen fick jag aldrig några råd, så jag var tvungen att lära mig på egen hand hur jag skulle balansera detta. Det är aldrig lätt och jag kände att jag inte borde be om hjälp eftersom jag var deras mamma. Jag har aldrig förstått innebörden när de på flygplanet säger att man ska sätta på sig masken först, men jag har alltid tänkt att varför skulle jag inte hjälpa dem först och sedan mig själv? Senare lärde jag mig att de kan vänta, jag måste ta hand om mig själv först innan jag kan hjälpa någon annan, inklusive mina barn.

Hur balanserar du din roll som arbetande mamma?

A: Precis som på jobbet planerar jag mycket i mitt privatliv för att hitta rätt balans mellan arbete, lek och familjetid. Långsiktig planering hjälpte mig att få båda mina barn i barnomsorg. Det tog mig bokstavligen mer än ett år på en väntelista för att få in mitt barn på förskola, och lyckligtvis kunde jag hitta en barnflicka som barnvakt till min baby. Barnomsorgen har verkligen hjälpt, och jag är så tacksam att jag har den lyxen som så många andra föräldrar inte har. Pandemin har verkligen gjort det utmanande med barn som behöver vara hemma ibland medan jag är WFHH, men man får det att fungera. Att vara närvarande med mina barn är mycket viktigt, så om det innebär långa timmar på kvällen efter att barnen har somnat, så får det vara så, men jag försöker att inte göra det till en vana!

J: Jag lärde mig att balansera denna roll snabbt efter min skilsmässa. Lyckligtvis var mina barn i den åldern att jag kunde sätta mig ner med dem och fastställa regler. Jag fick sedan lära mig genom min sons död att man inte kan gå tillbaka och ändra något. Möten kan omplaneras, räkningar kan bli försenade, men man måste leva sitt liv. Jag har lärt mig att balansera detta med att bli en bättre kommunikatör, be om det jag behöver, låta mina barn veta när jag inte kan men kan senare och att använda min kalender inte bara för arbetet utan även för mitt privatliv med mina barn.

Hur underlättar arbetet på Neato Robotics balansen mellan arbete och privatliv?

A: Flexibiliteten att arbeta hemifrån under pandemin har varit till stor hjälp. Jag uppskattar att jag kan utföra 3-4 timmars mer arbete varje dag genom att slippa pendla och genom att kunna tillbringa mer kvalitetstid med min familj. Med detta sagt tycker jag om att träffa mina kollegor ansikte mot ansikte, och jag ser fram emot att göra det oftare när pandemin förbättras och det är säkert för alla. Neato har varit mycket flexibel och för det är jag mycket tacksam.

J: Att arbeta på Neato Robotics har gjort det möjligt för mig att vara mycket flexibel. Mina barn kanske inte behöver mig lika mycket, men det har funnits tillfällen när de har behövt mig eller när jag har varit tvungen att rusa ut för att vara där, jag vet att jag kan göra det. Inte bara handlingen att kunna gå, utan med förståelsen kring varför.

Vad har du för råd till andra arbetande föräldrar?

A: Jag vill bara säga att du gör det bra och att du är fantastisk! Jag hade ingen aning om allt arbete som läggs ner på att uppfostra ens ett enda barn. Jag ser dig och jag beundrar allt engagemang som du lägger ner på både familj och arbete för att klara allt. Gör det som är bäst för dig och din familj först och främst. Allas behov och tillvägagångssätt är olika. Håll ut, ha roligt medan du gör det och håll inte fast vid för mycket skuldkänslor.

J: Det gör dig inget illa om du "missar" något. Då de börjar på förskola för första gången och du återvänder till jobbet "missar" du ingenting, barnen kommer inte att säga eller tänka "du var inte där" för mig. De kommer att springa och klappa händerna igen. Men förbered dig för de tillfällen då de verkligen behöver dig. Skolpjäser, idrottsevenemang, skolstartskvällen. Det är vid dessa tillfällen som de behöver dig mest.

Finns det något annat du skulle vilja tillägga?

J: Att vara förälder är inte lätt, men det är ändå så givande. Jag är medveten om att så många föräldrar kämpar med balansen mellan arbete och privatliv, men prata med din chef om hur ni båda kan skapa det så att du är närvarande på jobbet under arbetstid så att du kan vara närvarande för dina barn hemma. Lär dig också att be om det du behöver, antingen från din chef, din make/maka, din partner som är medförälder, din familj eller dina vänner. Ingen annan än du vet vad du upplever. Att skapa en balans är dock lättare än du tror.

Tillbaka till bloggen